Ztrácí vlastnictví auta smysl? Části Čechů se to možná ekonomicky nevyplatí

Foto: Jan Smékal

Vlastnit auto je drahý špás. O tom ví každý, kdo nějaké auto vlastní. Nejde totiž jenom o pořizovací cenu, ale také o pojištění, servis a pohonné hmoty. Jezdit autem se dá ale mnohem levněji.


Češi jsou v pohledu na vlastnictví nemovitostí a aut hodně konzervativní. Například ve vlastnictví nemovitostí patří Češi mezi evropskou špičku. Nějakou nemovitost totiž vlastní cca 72 % Čechů. U vlastnictví auta jsou na tom Češi ještě lépe. Alespoň jeden vůz vlastní cca 84 % českých domácností. Ceny nemovitostí, stejně jako aut, ale stále rostou a vlastnictví auta se tak pro mnoho Čechů stává ekonomicky nevýhodné. Podle statistik totiž firemní auta najedou v průměru přibližně 100 kilometrů denně, přičemž soukromí vlastníci vozů najedou přibližně 15 tisíc kilometrů ročně

Vyplatí se carsharing?

Při takovém počtu ujetých kilometrů může být mnohem levnější využívat carsharingové služby, které se v českých městech začínají poměrně slušně zabydlovat. Nabízejí nejen zajímavé cenové podmínky, ale také moderní vozy. My jsme se podívali na službu, která nabízí vozy Audi a Toyota za cenu 3,- Kč za kilometr a 3,-Kč, resp. 1,-Kč za minutu provozu. Vyplatí se takovou službu využívat?

Ekonomické srovnání: Vlastnictví vs. carsharing

Pokud uvažujeme o vlastnictví vozu Audi A3, pořizovací cena se pohybuje kolem 700 000 Kč. K tomu je třeba připočítat roční náklady na pojištění (20 000 Kč), servis a údržbu (10 000 Kč) a pohonné hmoty (30 000 Kč). Celkové roční náklady se tak mohou vyšplhat na 60 000 Kč, a to bez započtení amortizace vozidla.

Náklady na carsharing

Při ročním nájezdu 5 000 kilometrů po městě a 7 000 kilometrů mimo město jsou náklady následující:

Po městě:

  • Náklady na kilometry: 5000 km×3 Kč/km=15000 Kč
  • Náklady na čas: 15000 minut×1 Kč/min=15000 Kč (kalkulováno s průměrnou rychlostí 20km/h)
  • Celkové náklady po městě: 15000 Kč+15000 Kč=30000 Kč 

Mimo město:

  • Náklady na kilometry: 7000 km×3 Kč/km=21000 Kč
  • Náklady na čas: 7000 minut×3 Kč/min=21000 Kč (kalkulováno s průměrnou rychlostí 60km/h)
  • Celkové náklady mimo město: 21000 Kč+21000 Kcˇ=42000 Kč

Celkem:

  • Po městě: 30 000 Kč
  • Mimo město: 42 000 Kč
  • Celkové roční náklady: 72 000 Kč

U carsharingu tedy zaplatíte cca 72 tisíc korun, při vlastnictví stejné kategorie auta cca 60 tisíc korun, ale to si nejdříve to auto musíte koupit. Propočty jsou samozřejmě pouze orientační a každému mohou vycházet jinak, Je také důležité vzít v potaz, že carsharingové vozy jsou zatím dostupné pouze ve velkých městech. Jejich využití se tedy netýká celé populace. Jestliže ale bydlíte například v Praze, není od věci nad podobnou službou přemýšlet

Výhody carsharingu

  • Cena: Carsharing se finančně vyplatí při ročním nájezdu do 14 tisíc kilometrů
  • Pohodlí: Moderní vozy (Audi, Toyota) s automatickou převodovkou.
  • Vybavení: Dětské podsedáky, možnost převážet zvířata.
  • Parkování: Zdarma na modré zóně.
  • Flexibilita: Platba za kilometr a minutu, možnost hodinových a denních pronájmů.

Pohodlí a flexibilita

Celý proces objednání a použití vozu je velmi jednoduchý díky intuitivní aplikaci, která usnadňuje rezervaci a otevření vozu. Carsharingové vozy jsou moderní, pohodlné a vybavené automatickou převodovkou. V autech jsou dětské podsedáky, takže jsou ideální pro rodiny, a je povoleno převážet i zvířata.

Závěr

Pro mnoho obyvatel Prahy se carsharing stává logickou volbou. Kombinace finančních úspor, pohodlí a flexibility činí z carsharingu atraktivní alternativu k vlastnictví auta. Proč tedy investovat do drahého vlastnictví, když je moderní a praktické řešení na dosah ruky?

Automobilový portál s testy ojetých aut a testy nových vozů, ale také zpravodajství ze světa automobilismu, automobilové novinky, levné ojeté vozy, recenze autobazarů, světové autosalony, rady jak koupit ojetý automobil, prověření VIN, chat s odborníkem, rady, jestli benzín nebo nafta, Škoda nebo Volkswagen, kombi nebo sedan…

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.cestyavylety.cz 

 

 


TestyOjetin.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@testyojetin.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Obsah internetových stránek www.testyojetin.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2020 TestyOjetin.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.